the ledge files
the ledge - nl - uk
nieuw
zoeken
gesprekken
boeken
De nacht in

Olaf Olafsson
Nijgh & Van Ditmar, 2004 (vertaald uit het Engels)
vertaling: Ronald Cohen

oorspronkelijk verschenen als:
Hll minninganna
2003,verwijzing vanuit:
De thuisreis
Olaf Olafsson


Andere boekfragmenten:
boekfragment:
De nacht in
Olaf Olafsson

boekfragment:
Vita
Melania Mazzucco

boekfragment:
Kampvuur
Julia Franck

boekfragment:
Klein verhaal van een grote gekte
Rob Kappen

boekfragment:
Onder de vulkaan
Malcolm Lowry

boekfragment:
Callahan en andere gedaanten
Onno Kosters

boekfragment:
Lezen &cetera - gids voor de wereldliteratuur
Pieter Steinz

boekfragment:
Bankvlees
Jan van Loy

boekfragment:
Onder het vee
Rutger Kopland

boekfragment:
Een man in de tuin
Rutger Kopland

boekfragment:
De Amerikaan die ik nooit geweest ben
Chris Keulemans

boekfragment:
De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha
Miguel de Cervantes Saavedra

boekfragment:
Terug naar huis
Natasha Radojcic

boekfragment:
Dansen met de kippen
Jim Heynen

boekfragment:
Rondo veneziano
Gerrit Krol

boekfragment:
De rokken van Joy Scheepmaker
Gerrit Krol

boekfragment:
De egyptoloog
Arthur Phillips

boekfragment:
Praag
Arthur Phillips

boekfragment:
Verkleed als mens
Wouter van Oorschot

boekfragment:
De bekende wereld
Edward P. Jones

boekfragment:
Zorro: op weg naar zijn lotsbestemming
Isabel Allende

boekfragment:
De laatste raamgiraf
Pter Zilahy

boekfragment:
De hut van oom Tom
Harriet Beecher Stowe

boekfragment:
Ragtime
E.L. Doctorow

boekfragment:
Langzaam lopen is al verdacht
Arjan Peters

boekfragment:
Het Vijftig Jaars Zwaard
Mark Z. Danielewski

boekfragment:
Purgatorio
John Haskell

boekfragment:
De rusteloze supermarkt
Ivan Vladislavic

boekfragment:
Zuidwester meningen
D. Hooijer

boekfragment:
Afgunst
Kathryn Harrison

boekfragment:
Watt
Samuel Beckett

boekfragment:
Sonny Boy
Annejet van der Zijl

boekfragment:
Bittere vruchten
Achmat Dangor

boekfragment:
Kreutzersonate
Leo N. Tolstoy

boekfragment:
Reis naar het einde van de nacht
Louis-Ferdinand Cline

boekfragment:
Vreemd
Bob Rigter

boekfragment:
Gloed
Sndor Mrai

boekfragment:
Handboek voor de levenskunst
Wilhelm Schmid

boekfragment:
Boetekleed
Ian McEwan

boekfragment:
In Babylon
Marcel Mring

boekfragment:
Lezen op locatie
Pieter Steinz

boekfragment:
Het web van de wereldliteratuur
Pieter Steinz

boekfragment:
Zwarte Mamba
Nadifa Mohamed

boekfragment:
Eekhrn zkt eekhrn
David Sedaristhe ledge - flash versie*

*
Nederlands

DE NACHT IN — OLAF OLAFSSON

De cipres stond in zijn eigen schaduw uit te rusten.
Hij struikelde toen hij de trap naar het hoofdgebouw opliep, maar wist te voorkomen dat hij viel. Terwijl hij overeind kwam werd zijn blik door bloeiende fuchsias gevangen; daarachter azaleas. Hij liep naar de cipres en leunde ertegenaan om op adem te komen. Hij had het warm in zijn zwarte kostuum, in de middagzon. Hij pakte een witte zakdoek uit zijn zak om zijn voorhoofd af te vegen en zijn wangen te deppen. Boven de horizon hingen goedweerwolken en dichter bij de kust deinden glanzende golfjes heen en weer. Hij voelde een bries opsteken en opeens trok een scherp, fluitend geluid door de bomen en klepelde een klok in een van de torens. En keer, toen stilte. Hij rook een vleugje lavendel toen hij de zakdoek weer in zijn zak stopte en zijn weg vervolgde.
De Chief was zijn loep kwijt. Kristjan Benediktsson of eigenlijk Christian Benediktsson, zoals hij zich was gaan noemen sinds hij twintig jaar eerder, tijdens de Eerste Wereldoorlog, in dit land was gekomen had er de hele ochtend naar gezocht: in de slaapkamer van de oude man en buiten op het balkon, in de aangrenzende gotische bibliotheek en beneden in de ontvangstkamer, eerst bij de telex en toen op de kruiswoordpuzzel- en schaaktafels, maar zonder succes.
1.

 
DE NACHT IN — OLAF OLAFSSON

Hij had zijn zoektocht even gestaakt toen de telex opeens begon te zoemen en hij was bij het toestel blijven dralen voor het bericht waarop de Chief zat te wachten.
Waar kan die loep in s hemelsnaam zijn gebleven, Christian? vroeg de oude man toen zijn butler hem het telegram overhandigde en hem zijn mislukte zoektocht meldde. De Chief wierp een vluchtige blik op het bericht, liep naar het raam en zei: Of ik moet hem gisteren buiten hebben laten liggen.
Kristjan meende zich te herinneren dat hij zijn werkgever de voorgaande middag met een boek in de hand had zien rondlopen. Dickens, dacht hij, want het had net zon leren band als de verzamelde werken. Oliver Twist had gisterenmorgen op het nachtkastje van de Chief gelegen, maar lag er momenteel niet meer, dus naar alle waarschijnlijkheid was het dat geweest. Hij had in alle gastenpaviljoens rondgekeken, bij het Neptunuszwembad, in de biljartkamer waar hij de Chief de voorgaande dag bij zonsondergang een poosje had zien zitten, bij de fontein met het standbeeld van David en in de kamer van juffrouw Davies, ook al was ze er meer dan een week niet geweest en werd ze pas het komend weekend verwacht wanneer de Chief van plan was een gekostumeerd bal te geven.
2.

 
DE NACHT IN — OLAF OLAFSSON


Had hij wel goed bij het zwembad gezocht? Hij bleef met een ruk staan en probeerde zich te herinneren of hij had gekeken onder het tafeltje aan de kant waar de oude man doorgaans zat. Hij kwam pas weer in beweging toen hij zichzelf ervan had overtuigd dat hij niets over het hoofd had gezien.
Het was een middelgrote loep, met een ivoren heft waarin de initialen van de Chief wrh in goudrelif stonden. Hij had iets tegen dat ding sinds de Chief het jaar ervoor in zijn stoel naast het zwembad in slaap was gevallen met een boek op schoot en de loep in zijn hand, boven een opengeslagen pagina. Kristjan bevond zich in het huis om een koud drankje voor juffrouw Davies te pakken toen hij het geschreeuw hoorde.
Terwijl hij het glas op het zilveren dienblad in evenwicht probeerde te houden begon hij onmiddellijk te draven, door zonnestralen en schaduwpartijen heen, maar hij liet het glas vallen toen hij de Chief, met zijn colbert in vlam, zag opspringen. Het boek lag brandend op de rand van het zwembad aan zijn voeten, maar de loep had hij nog altijd vast. Hij leek slaapdronken, dus Kristjan greep hem bij zijn middel en sprong met hem het zwembad in.
Het was een wonder dat de Chief alleen de rug van zijn rechterhand licht had geschroeid en er voor de rest zonder kleerscheuren was afgekomen.
3.

 
DE NACHT IN — OLAF OLAFSSON

Toen het tot hem was doorgedrongen wat er was gebeurd, streek hij over de plaats waar zijn overhemd vlam had gevat en zei: Waar was je nou?
Kristjan legde een arm onder zijn schouder en hielp hem op de rand van het zwembad. waar juffrouw Davies op hen stond te wachten. De tuinman en twee keukenmeisjes, die naar buiten waren gehold toen ze het geschreeuw hoorden, trokken zich terug en verdwenen uit het zicht, zodat de Chief niet zou weten dat ze ooggetuige waren geweest van zijn vernedering.
Waar was je nou? herhaalde hij.
Hij haalde alleen maar een glas limonade voor me, lieverd.
Ze hielp hem naar binnen en Kristjan veegde de verschroeide resten van het boek bij elkaar en raapte de glasscherven op van het pad waar hij de limonade had laten vallen. Hij werkte systematisch, lette erop dat hij zijn vingers niet openhaalde of zich brandde aan het nog smeulende boek. Oliver Twist, een eerste druk, gebonden in lichtbruin leer. Voordat hij naar binnen liep om zich te verkleden goot hij het water uit zijn schoenen.


Kristjan versnelde zijn pas. Het zoeken naar de loep had zijn hele dag in het honderd gestuurd. Hij trok zijn horloge uit zijn zak en wierp er zijdelings een blik op.
4.

 
DE NACHT IN — OLAF OLAFSSON

Half twee. Maandag, 17 mei. San Simeon, 22 mei 1937 stond boven het menu van het diner gegraveerd dat komende zaterdag werd gegeven. Hij had twee spelfouten ontdekt en ze laten corrigeren. De schoenen van de Chief wachtten om te worden gepoetst en hij moest ook nog een opgeschoonde gastenlijst voor het gekostumeerde bal maken. Een koude tochtvlaag kwam uit de schaduwen aansluipen en even verbeeldde hij zich dat iemand hem in zijn nek ademde. Hij schrok op.
Klara, fluisterde hij. Jij alweer?
Het was puur toeval dat hij het op de terugweg naar het huis zag liggen. Een glinstering ving zijn oog toen hij langs de vier standbeelden van Sekhmet liep, de Egyptische godin met het leeuwengezicht, de godin van de oorlog en het krijgsgewoel: een flakkering op het balkon achter haar. Wat een opluchting! Hij popelde van ongeduld het naar de Chief te brengen.
Terwijl hij zich naar het hoofdgebouw terugspoedde veegde hij met zijn zakdoek het stof van het heft en wreef het glas op. Het begon frisser te worden, maar hij merkte het niet. In de verte werd de hemel donkerder. Een fluitend briesje scheerde over de heuvel, maar de cipres ving het op. De klok klepelde. Hij wist dat de Chief in zijn nopjes zou zijn dat hij zijn loep terug had.
5.

 
DE NACHT IN — OLAF OLAFSSON

6.


slenska

HLL MINNINGANNA — OLAF OLAFSSON


Kprusviurinn drpir skugga snum. Honum skrikar ftur stgnum upp a aalbyggingunni en hann hrasar samt ekki. Trablm augnh egar hann rttir r sr og glarsir bei handan eirra, en hann gengur a kprusviinum og hallast upp a honum til a kasta minni. Honum er heitt svrtum ftum sdegisslinni og hann fer vasann og nr hvtan klt til a erra svita af enni og vngum. fjarska strjkast gvirissk vi sjndeildarhringinn en nr fleyta lognldur ljsbliki milli sn eins og brn a leik. Hann fr hugbo um andvara og allt einu fer snarpur ytur um trn og klfur slst bjllu rum klukkuturninum. Einu sinni svo agnar hn. Hann finnur angan af lofnarblmi vindinum; hn berst honum um lei og hann stingur kltnum aftur vasann og heldur fram.
Hsbndinn er binn a tna stkkunarglerinu snu. Hann leitai a v fyrir hann morgun svefnherbergi hans og svlunum t af v, gotnesku bkastofunni vi hliina og niri mttkusalnum, fyrst vi smritann og borinu me psluspilunum, san hj taflborunum, en alls staar rangurslaust. Hann htti a vsu leitinni bili egar smritinn fr skyndilega a sua, tvst fyrir framan tki og bei ess a skeyti birtist sem hsbndinn hafi veri a ba eftir.
1.

 
HLL MINNINGANNA — OLAF OLAFSSON


Hva hefur ori af stkkunarglerinu, Kristjn? spuri gamli maurinn egar hann rtti honum skeyti og tilkynnti honum um lei a leitin hefi ekki bori rangur. Hann las papprinn flti, gekk svo a glugganum og sagi: Nema g hafi gleymt v egar g var ti vi gr.
Kristjn ykist muna eftir v a hafa s hsbnda sinn rlti sdegis me bk hendi, Dickens getur hann sr til, v hn var bundin sams konar leur og ritsafni. Oliver Twist var nttbori hans grmorgun en er ar ekki lengur svo honum ykir lklegt a a hafi veri hn. Hann er binn a leita umhverfis ll gestahsin nema Casa del Monte, Hs fjallsins, vi sundlaug Neptnusar, billjardstofunni ar sem hann man eftir a hafa s gamla manninn sitja stundu fyrir slarlag gr, vi gosbrunninn me styttunni af Dav, herbergi ungfr Davies enda tt hn hafi ekki veri hr rma viku og s ekki vntanleg fyrr en um nstu helgi egar au hsbndinn tla a halda grmuball.
Var hann binn a leita af sr allan grun vi sundlaugina? Hann nemur enn staar til a rifja upp hvort hann hafi nokku gleymt a ggjast undir bori bakkanum ar sem gamli maurinn er vanur a sitja, hvort hann hafi ekki rugglega leita ar og stlunum tveimur vi bori, stendur grafkyrr uns hann ykist vera binn a fullvissa sig um a ekkert hafi fari framhj sr.
2.

 
HLL MINNINGANNA — OLAF OLAFSSON


Stkkunargleri er mealstrt, handfangi r hvtu beini me gylltu fangamarki hsbndans: WRH. Hann hefur reyndar v illan bifur eftir a hsbndinn sofnai fyrra stlnum vi laugina me bk kjltu sr og stkkunargleri hgri hendi ofan bkinni. Hann hafi veri a n svaladrykk handa ungfr Davies egar hann heyri hrpin, hafi stanmst fordyrinu leiinni t v eitthva flgrai a honum sdegisgninni sem honum fannst hann urfa a henda reiur , eitthvert flkt hugskotinu sem truflai hann, svo hann st grafkyrr og fylgdist me slarljsinu fikra sig inn um hlfopnar dyrnar eins og a vri a reyna a frimlast vi skuggana inni fyrir.
Hann heyri fyrst pin ungfr Davies. Hann br vi og hljp af sta, yfir slargeislann og skuggana, og sleppti glasinu egar hann s hvar hsbndinn brlti ftur me skyrtuna og jakkann ljsum logum. Bkin l brennandi bakkanum vi ftur hans en hann hlt enn stkkunarglerinu eins og a skipti hann mli. Hann virtist ekki almennilega vaknaur svo Kristjn greip um hann mijan og stkk me hann t laugina.
Gamli maurinn hafi svina verulega hgra handarbaki en sloppi a ru leyti. egar hann virtist vera binn a tta sig hva hafi komi fyrir, strauk hann kviinn varlega ar sem kvikna hafi skyrtunni, en sagi svo:
Hvar varstu?
Kristjn setti handlegg hans yfir xl sr og studdi hann upp laugarbakkann ar sem ungfr Davies tk mti eim.
3.

 
HLL MINNINGANNA — OLAF OLAFSSON

Garyrkjumann og tvr stlkur r eldhsinu hafi drifi a egar pin heyrust, en n fru au afsis svo hsbndinn si au ekki vera vitni a niurlgingu sinni.
Hvar varstu? endurtk hann.
Hann var bara a n lmonai handa mr, elskan.
Hn studdi hann inn, en Kristjn spai saman skunni af bkinni og tndi upp glerbrotin af stgnum ar sem glasi hafi brotna. Hann fr sr hgt, gtti ess a skera sig ekki fingurgmunum ea brenna sig glinni sem enn lifi bkinni. Oliver Twist, frumtgfa, bundin ljsbrnt leur. ur en hann fr inn til a skipta um ft, hellti hann sundlaugarvatni r sknum. a sng fugl grein lognerrinum.


Kristjn greikkar spori. Leitin a stkkunarglerinu er a setja daginn r skorum. Hann dregur ri r vasanum og prir augun egar hann les a. Hlfrj. Mivikudagur ntjndi ma, reiknast honum til. San Simeon, 22. ma 1937 hafi stai efst matselinum sem bi var a tba fyrir laugardagskvldi. Hann hafi fundi tvr prentvillur honum, en n er bi a leirtta r. Skr hsbndans ba ess a hann beri og ar a auki hann eftir a hreinrita gestalistann fyrir grmuballi um helgina. Kristjn opnar dyrnar a Hsi fjallsins en lokar eim samstundis aftur v hann finnur sr a ar hefur enginn komi.
4.

 
HLL MINNINGANNA — OLAF OLAFSSON

Svalur gustur smgur t r rkkvuu hsinu ur en hurin fellur a stfum og rskotsstund finnst honum eins og anda s hlsinn honum. Honum bregur en hann hreyfir sig samt ekki.
Klara, segir hann. Ert a ?
a fer ytur um hina en kprusviurinn fangar hann svo hann nr ekki lengra. Greinar hans svigna og laufi titrar, skuggar ess jrinni eins og bliknandi rnir.
5.


     
The Ledge
Redactie: Stacey Knecht, info@the-ledge.com
Dank aan: De digitale pioniers en
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Ontwerp: Maurits de Bruijn

Copyright: Pieter Steinz, Stacey Knecht
Reproduktie en/of hergebruik uitsluitend in overeenstemming met de auteurs.